2009. október. Hölgyvilág

Ufók, tisztánlátók és parafenomének

Mindenki ismeri azokat a különös jelenségeket, amiket nagyon nehéz megmagyarázni. Egy barátunkkal évekig nem találkozunk. Valamiért eszünkbe jut, mire megcsörren a telefon, és ő van a vonalban. Átsuhan bennünk egy gondolat, valami rossz érzés. És este megtudjuk egy kedves barátunkat baleset érte. Megéreztük, mondjuk ilyenkor. De hogyan lehetséges ez?

A parapszichológiának, vagy pszi jelenségeknek nevezik az ember és környezete közötti olyan kölcsönhatásokat, amelyek nem magyarázhatók a jelenleg ismert fizikai törvényekkel. E rejtélyes jelenségeket sokan máig a misztikum területére sorolják. Kevesen tudják, hogy ezeket a képességeket több mint száz éve tudományosan is vizsgálják.

Én magam a hívő emberek azon csoportjába tartozom, akik a jövőbelátásról, a tárgyak gondolatokkal való mozgatásáról, a kanálhajlításról, vagy a földönkívüliek látogatásairól inkább az hiszik, hogy nem igazak. De nem zárják ki az ellenkezőjét sem. Ha őszinte akarok lenni, azt kell mondanom, nem tudom, mi igaz, s mi nem. Amiként azt sem, hogy létezik e igazság egyáltalán. Különösen azért nem, mert sok csaló között néha valóban találkozom olyan jelenségekkel, és emberekkel, akik elbizonytalanítják racionális énemet. Közülük válogattam.

A telepátia működése

Van egy nemzetközi hírű, kísérleti pszi laboratórium Zuglóban. Ezt a világ tíz legjelentősebb parapszichológiai kutatóhelye között tarják számon. Kontrollált körülmények között vizsgálják benne többek között a gondolatátvitel működését, az emberi pszichikum különleges képességeit, az érzékszerveken túli észleléseket. A laboratórium egyik számítógépén van egy pofon egyszerű program. Az egér gombjának megnyomásával a képernyőn egy ábra színes, vagy fekete fehér képe jelenik meg. A színes és fekete-fehér képeket a számítógépes program véletlenszerűen váltogatja. Az egér gombjának lenyomásával mi csupán az ábra felvillanását generáljuk. A feladat egyszerű volt. Kattintsak úgy, hogy a színes ábra jelenjen meg. Képtelenség, mondtam. Valóban? Paulinyi Tamás a paranormális jelenségek nemzetközi hírű kutatója bebizonyította, hogy lehetséges. Tizenegyszer kattintott, ebből tízszer színes ábra jelent meg. Az én tizenegy kattintásomból viszont csak kétszer. Statisztikailag öt színes ábrát várhattunk volna. S, akkor az övé és az enyém?

- Nem a körülmények határozzák meg lelkiállapotunkat, hanem lelkiállapotunk a sorsunkat. Pszichés elvárásaink hatnak a véletlen folyamatokra. Pszichénkkel pozitív és negatív irányba is befolyásolható életünk. – Mondta a kutató. - Erre bizonyíték ez a kattintgatós játék. Én már tudom, hogy milyen lelki és tudatállapot kell ahhoz, hogy a színes kép villanjon fel, ezért gyakran elérem a kívánt eredményt. Ön izgult, szorongott, hitetlenkedett, ezért Önnek nem sikerült. A megfelelő pszichés állapot azonban tanulható. S mi tanítjuk is. Mert fontos. Mert a dolog negatív irányba is működik. Egy zavaros és kontrollálatlan pszichéjű ember, az őt érintő eseményeket káros módon befolyásolhatja. Az ilyen emberek az áldozatok, a pechesek. Akinek a lelkében rend és harmónia uralkodik, a sorsában is ezt tapasztalja visszatükröződni. - mondta Paulinyi Tamás. - Ezért bár laboratóriumunkban a telepátia működését vizsgáljuk, a kutatások lényege nem a gondolatátvitel tényének bizonyítása, hiszen ez a múlt század közepére már egyértelműen megtörtént, hanem a jelenség természetének megértése, fizikai és pszichológiai ismeretrendszerünkbe való beillesztése. Ez, pedig igen nehéz, szinte reménytelen feladat. A pszi képességek ugyanis alapvetően mondanak ellent ismert oksági fogalmainknak. Még sem fölösleges foglalkozni ezzel. Mi itt a Szintézis laborban a pszi megnyilvánulásainak összefüggéseit kívánjuk megismerni. De mindazt, amit tudunk egyetemünkön, a Szintézis Szabadegyetemen meg is tanítjuk.

- Mire jöttek rá? Ön szerint, hogyan lehet gondolatot átvinni?

- Amit az érzékszerveken túli észlelésekről ma tudunk, megkérdőjelez sok mindent, amire a mai tudomány felépült. Bár sokan hiszik, gondolatainkat nem titokzatos agyhullámok, valamilyen eddig ismeretlen sugárzás, vagy rezgések közvetítik. A telepátia, nem így működik. Az emberi tudatnak van egy olyan képessége, amely a tőle fizikailag elzárt környezetet észlelni tud, illetve arra hatni tud. Ez a képesség sem tértől sem időtől, sem távolságtól nem függ. Az amerikaiak végeztek sikeres telepátia kísérleteket űrhajóról is. Laboratóriumunkban ugyanezt mi a következőképpen vizsgáljuk. A vevő egy olyan izolációs kabinban helyezkedik el, ahol az adótól érzékszervileg teljesen elszeparálva, diffúz szemüvegben, vörös, tompa fénnyel megvilágítva próbál információkat szerezni az adó által szemlélt képről. Ezt a képet előzetesen egy számítógépes véletlenszám-generátor választja ki. A kísérlet adójának nincs más feladata, mint a kép szemlélése. A telepatikus vétel után a vevő rajzot készít a benyomásairól, és a célképet négy különböző kép közül választja ki. Ha a telitalálatokat csak a véletlen egyezés eredményezné, akkor hosszú távon a helyes választás nagyjából minden negyedik alkalommal fordulna elő. Kísérletsorozatainkban a célkép eltalálása, kétszer ennyi esetben történik.

A kanálhajlítás tudománya

Uri Geller, a magyar származású izraeli mentelista rejtélyes képessége négyéves korában kezdett kibontakozni, amikor evés közben elhajlott, majd eltörött kezében a kanál. A világhírt az hozta meg számára, hogy egy tv műsoron keresztül kanalakat, villákat hajlított, és hatására a rég nem járó órák is elindultak. Vagyis ereje behatolt a tévénézők háztartásába. Egyszer szintén a tévén keresztül ígért csodát az egész világnak – kijelölt egy napot, amikor háromszor lehetett vele farkasszemet nézni a kamerákon keresztül, melynek hatására állítólag Geller mágikus ereje átszállt a nézőkbe, és minden vágyuk teljesült. Geller parapszichológiai készségeinek valóságosságát a kezdetektől komoly kritikák érték, többek között azért, mert karrierjét bűvészként kezdte. Gellert a hetvenes- nyolcvanas években laboratóriumi környezetben is vizsgálták. Russel Targ és Harold E. Puthoff pszi kutatók a Stanford Research Institute keretein belül tesztelték Gellert, aki az ő meglátásuk szerint magas szinten volt képes telepatikus észleletekre, illetve meggyőzően produkálta a fémhajlítás pszichokinetikus képességét. Uri Geller képességei – függetlenül a hozzájuk kapcsolódó vitáktól – valóban rendkívülien összetettek. Az érzékszerveken túli észlelések minden csoportjában (telepátia, távérzékelés, jövőérzékelés) kiemelkedően teljesített, amit odáig menően vettek komolyan a kutatók, hogy Amerikában a hidegháború idején nemzetbiztonsági célokra is fel akarták használni, ebből született az 1995-ig működő, paranormális hírszerzésre specializálódott Stargate program. Geller állítólag a leszerelési tárgyalásokon is részt vett azzal a céllal, hogy az eredményeket tudati úton pozitívan befolyásolja. Látnoki képességeit az olajmezők felkutatásában kamatoztatta, a megbízó cégek szerint sikeresen, amit Geller e téren szerzett vagyona is alátámaszt. Nevezték csalónak is, de sem igazi magyarázatot, sem cáfolatot nem talált senki. Megkérdeztük a jelenleg Angliában tartózkodó Urit

- Mire készül, tervez e újabb televíziós műsort?

- Igen. A görög televízióban készítünk egy olyan showt, amilyen a TV 2 Kiválasztott című műsora volt. Ott is különleges képességű, karizmatikus fiatalokat keresünk.

- Ön mivel magyarázza különleges képességeit?

- Nem tudom megmagyarázni, és azt sem tudom, hogy képességeimet egyszer képes lesz-e megmagyarázni a tudomány, vagy azok tényleg természetfelettiek, s így kívül esnek a megmagyarázható dolgok körén. De szerintem ez nem is lényeges. A legfontosabb dolog, hogy, amit én tudok, bárki számára elérhető, megvalósítható. És ez nem más, mint a pozitív lelkiállapot, a derűs szemlélet, és a hit. Sokan megkeresnek azért, hogy tanítsam meg őket kanalat hajlítani. És, amikor azt mondom, hogy nem ezt kell megtanulni, hanem azt, hogyan valósítsák meg önmagukat, hogyan gondolkozzanak pozitívan, és miként legyenek boldogok, néhányan haragszanak. Mert nem értik, hogy pozitív hozzáállással még a kanál is elhajlik a kezükben, míg negatív lelkiállapotban semmi sem sikerül. Nem szabad összeszorított foggal, keservesen küzdeni. El kell fogadni, hogy bizonyos dolgokat az életben nem lehet megakadályozni, meg kell történniük. Sorsunk olyan, mint a tengeren hánykolódó üveg. Mi az üvegben vagyunk, belsejében azt teszünk, amit akarunk. De az üveg sodródását nem tudjuk megakadályozni. Az Isten hatóköre. Én ugyanis hiszem, hogy van egy Teremtő az univerzumban, s általa mindannyian összeköttetésben vagyunk egymással egy láthatatlan spirituális fonállal. Mint ahogy azt is hiszem, hogy a világon mindent energia alkot. Az energia örök és elpusztíthatatlan. 1925-ben Einstein leírt egy képletet. Ha megkérdezed az utca emberét, ismeri, de ma sem tudja, hogy mit jelent. E = mc˛. Ez azt jelenti, hogy ha megérinted az asztalt, vagy a fal felé sétálsz, be fogod verni a kezed a falba, szilárdnak fog tűnni számodra. Holott nem szilárd. Minden energiából van. Einstein tudományosan is bebizonyította, hogy az energia mindig megmarad.

Néha hiszem, én vagyok az orákulum

Amikor meglátogatsz, csak a neved és az életkorod kérdezem - írja internetes honlapján Nyilas Misi a tisztánlátó. Nekem mindössze erre a két információra van szükségem, hogy a tisztánlátás képességével fel tudjam mérni a fizikai állapotodat. Pontosan megmondom, hogy hol, melyik szerveddel van problémád. Fontos, hogy mindig ellenőriztesd orvossal!
Nyilas Misi erős ember. Minden nap hajnalban kel, hogy az edzőteremben elvégezze napi penzumát. Az akarat erejében hisz. Néhány évvel ezelőtt negyven kilóval volt kövérebb. Cukorbetegként szinte elveszítette az egyik szeme világát, amikor döntött. Meggyógyítja magát. Ma 54 kiló és csupa izom. -- Hiszek az intuícióban és a megérzésben – magyarázza, miközben a leeresztett redőny résein át vállára dől a fény. Általában racionálisan gondolkodom, de amikor elhiszem azt, hogy én vagyok az Orákulum, tudom működtetni mentális képességemet. Ez sokkal nehezebb dolog, mint bármi más. Nehezebb, mint a favágás, vagy mint egy 24 órás kemény munka. A velem született képességemet rengeteg gyakorlással, kitartó munkával, tanulással addig fejlesztettem, hogy most már joggal neveznek látónak. Persze ez akkor működik a legjobban, ha megfelelő időben, megfelelő helyen, vagyunk. A paranormális jelenségek léteznek, - mondja Misi, - de a titok állapotában vannak, és nagyon nehezen törik át a tudat burkát. Én huszonöt éve fogalakozom azzal, hogy megmozdítsak tárgyakat. Húsz év után sikerült először megmozdítanom a papír iránytű hegyét.

- De hogyan?

- Borzasztóan hinnem kell, hogy sikerül, miközben erősen koncentrálok, akarom és el is képzelem, hogy magától megmozdul. De közben teljesen el is kell lazulnom. Legalább 2- 3 óra felkészülés kell hozzá. Nagyon kimerítő és idegesítő. Én teljesen kikészülök tőle.

- De sikerül?

- Nem mindig, de sokszor igen.

- Ha ilyen kimerítő, miért csinálod?

- Mert gyerekkoromtól izgatnak a paranormális jelenségek. Azért csinálom, mert ezzel fejlesztem magam. Amikor anélkül, hogy hozzáérnék, sikerül egy üveget ide-oda gurítgatnom a padlón, és ránézek az órámra, látom, hogy lelassul az idő. Különös módon hajlik a tér, és teljesen kikapcsol a racionális tudat. Egyfajta transzállapot ez. Ilyen állapotban voltam például 2006-ban, amikor világosan láttam három csak később leforgatott film címét. Miután összeszedtem magam, a három címet odaadtam az ügyvédemnek, aki egy zárt borítékban eltette. A következő években mindhárom filmet bemutatták.

- De mire jó ez?

- Sokan kérdezik. Azt mondják, te olyan jól látod az emberek gondolatait, testi, lelki problémáit, minek kínozod magad. Nincs rá magyarázat. Miközben ez a tárgymozgatás engem teljesen felemészt, még sem tudom abbahagyni.

A kiválasztott

Christian Panthera helyes pesti srác, aki imádja az életet, szereti a nőket, a természetet, az állatokat. Imád az éjszakai erdőben sétálni, és vadat lesni. Ellenben soha nem vadászik, képtelen lenne egy védtelen állatot lelőni. Mellesleg különleges dolgok estek meg vele. Gyerekkora óta vonzódik a paranormális jelenségekhez, és felfedezett magában is efféléket. Ezért jelentkezett annak idején a Tv2 Kiválasztott című műsorába, ahol a nézők egyik kedvence lett.

- Minek tartja magát, - kérdeztem, - bűvésznek vagy parafenoménnak?

- Sokszor valóban nehéz megkülönböztetni a kettőt, - mondja. – Mivel a paranormális képességek nem működnek mindig, minden körülmények között, és különösen nem rendelésre, Ezért egy-egy fellépéskor valóban használunk show elemeket is. Én azt gondolom, hogy nem lehet véletlen, hogy engem gyerekkorom óta erősen vonz a miszticizmus. Számtalan misztikus élményem volt már. Sokszor meglátogattak elhunyt hozzátartozóim, szóltak hozzám. Előfordult, hogy kiléptem a testemből, és kísérleteztem tárgymozgatással is. De talán a legkülönösebb az a jelenség volt, amiről a Duna tévé is készített egy filmet. S amit senki, soha nem tudott megmagyarázni. Azt történt, hogy egy nagyon hideg téli napon, édesanyám zuhanyozott, s az ablakon megjelent egy földönkívüli lény képe. Félelmetes volt. Édesanyám ébresztett fel, azonnal jöjjek és nézzem meg. A legkülönösebb az volt, hogy Másfél hónapon keresztül, valahányszor bepárásodott az balak megjelent ez a furcsa ábra. Olyan volt, mintha a pára, vagy a jég csapódott volna le egy ufonauta, egy földönkívüli lény formájában. De erről szó sem volt. sokat és sokan vizsgálták a jelenséget és nem tudták megállapítani, hogyan keletkezhetett. Hetekig ott volt az ablakomon. Mondhatom, hogy egyáltalán nem volt kellemes.

- Jó, mondjuk valóban meglátogatták földönkívüliek. De miért?

- Szerintem racionális gondolkodással is elfogadható, hogy nem mi vagyunk egyedül értelmes lények az Univerzumban. Miért is lennénk egyedül? Az is elég valószínű, hogy vannak nálunk fejlettebb intelligenciák, akik képesek minket meglátogatni. Hogy miért? Ezt mi éppen annyira nem érthetjük, mint az a madár, akit az emberek elkábítanak és meggyűrűznek. Az ő értelme számára ez értelmetlen cselekedet. Szerintem nem is ez a fontos. Inkább az, hogy használhatjuk e, ha kapcsolatba lépünk velük? Szerintem igen.

- Mire?

- Például gyógyításra. Nekem hat évvel ezelőtt volt egy olyan súlyos sérvem, hogy sem gyógytornász, sem csontkovács nem tudta rendbe hozni. Már meg volt beszélve a műtét, amikor elhatároztam, hogy meggyógyítom magam.

- Sikerült?

- Tökéletesen. Sőt a volt barátnőmnek, amikor együtt voltunk rendbe hoztam egy nőgyógyászati problémáját.

- Gondolod, hogy az ufók segítségével.

- Valószínűleg nem közvetlenül. Inkább arról van szó, hogy mindazok a paranormális események, melyek velem megtörténtek a saját képességeimbe vetett hitet, és erőt adtak. És én ezeket használom.

Para múlt

J. B. Rhine, amerikai kutató, a kísérleti parapszichológia megteremtőjének tekinthető. Az ezerkilencszázhúszas- harmincas években kezdte meg azt az évtizedekig tartó kísérleti munkát, ami a parapszichológia tudományos elfogadtatását illetően mindmáig a legnagyobb áttörést eredményezte. Kutatásait nem spirituális alapokra helyezte. Az átlagemberek olyan pszi képességeit vizsgálta, mint például a telepátia, vagy a véletlenbefolyásolás. Rhine kísérleteit kezdettől meghatározta az a szigorú módszertani hozzáállás, ami a tudomány számára az eredmények hitelességét jelentette. Az érzékszerveken túli észlelések vizsgálatára egy egyszerű és jól értékelhető módszert dolgozott ki, amit az úgynevezett Zener kártyákkal végeztek. Ezeken a kártyákon öt, egymástól markánsan különböző ábra szerepelt. Ezek sorrendjét kellett megéreznie az alanynak a kísérletekben. Telepátia esetén az adó egy távoli helységben az ötször öt ilyen kártyából álló véletlenszerűen összekevert paklit nézte laponként, miközben a vevőnek másutt a sorrendet kellett megtippelnie. Volt olyan kísérlet ahol adó nélkül kellett a pakli állapotát az alanynak kitalálnia, máskor pedig az előérzetére hagyatkozva kellett egy később megkevert pakli sorrendjét megtippelnie. A véletlentől várható húsz százalékos egyezéseket a résztvevők mindhárom esetben statisztikailag is meggyőző módon lépték túl. Rhine a véletlenek tudati befolyásolásának kísérleti munkásságában is úttörőnek számított. Vizsgálataiban kockadobó gépeket alkalmazott, a résztvevők feladata az volt, hogy pusztán tudati elvárásukkal befolyásolják az eredményeket. Ezekkel az elsőre abszurdnak tűnő kísérletekkel bizonyította, hogy pszichés elvárásaink hatnak a véletlenfolyamatokra. Sok azonos célú kísérlet eredményének összesítése szerint az érzékszerveken kívüli érzéskelés statisztikusan bizonyítottnak tekinthetők 1990-ben a magyar egyetemek és akadémiai intézetek tudományos beosztású munkatársai közül átlag minden tízediket megkérdezték a para - jelenségek létezéséről. Többségük a telepátia és rokonjelenségeinek létezését igazolt ténynek, vagy legalábbis valószínűnek tartotta, tudományos kutatásukat pedig, csaknem mindenki fontosnak vagy legalábbis szükségesnek érezte.

Para fajták

A parapszichológiának, vagy pszi jelenségeknek, vagyis az ember és környezete közötti olyan kölcsönhatásokat, amelyek nem magyarázhatók a jelenleg ismert fizikai törvényekkel. két fő csoportja van:

1. Az érzékszerveken kívüli érzékelés.
- telepátia, azaz gondolat, akaratátvitel
- clairvoyance, azaz tudomásszerzés egy tárgy objektív tulajdonságáról.
- prekogníció azaz tudomásszerzés jövőbeli eseményről.

2. A pszichokinézis azaz közvetlenül megfigyelhető ráhatás tárgyakra. Mondjuk kanálhajlítás.


1990-ben a magyar egyetemek és akadémiai intézetek tudományos beosztású munkatársai közül átlag minden tízediket, 180 embert megkérdezték a para - jelenségek létezéséről. Többségük a telepátia és rokonjelenségeinek létezését igazolt ténynek, vagy legalábbis valószínűnek tartotta, tudományos kutatásukat pedig, csaknem mindenki fontosnak vagy legalábbis szükségesnek érezte.

Sebestyén Balázs sokat meditál

A jóképű tévés nem titkolja a spirtualitáshoz való vonzódását. Azt, hogy különböző tanfolyamokon, beavatásokon vesz rész, s időnként elvonulásokon is, amelyeken, kikapcsolják a mobiltelefont, elzárkóznak a világtól, nem alszanak csak különböző lelki gyakorlatokat végeznek. Ezek során képesek visszatérni előző életeikbe is. Balázs a pránanadi iskola tagja. Azt vallja, hogy az ember választja a testet, amelybe inkarnálódik, azért, mert dolga van itt, tanulnia kell. Mestere Petrezselyem József képes az energiát materializálni. Vagyis két ujja között a „semmiből” követ létrehozni, vagy tudatának erejével egy gyertyát meggyújtani, lángját megnövelni vagy összezsugorítani. De képességeit természetesen nem ilyesmikre pazarolja. A mester és különböző szinteken lévő tanítványai képesek gyógyítani, enyhíteni a fájdalmat, segítenek a félelem, harag, méreg, depresszió, aggodalom, kétségek közt lévő levertség legyőzésében. Megkönnyíti a nehéz fizikai és pszichikai megterhelés leküzdését. Előnyösen befolyásolja az emberekhez való viszonyulásunkat. Serkenti a kreativitást, a teljesítőképességet. Elősegíti az önmegismerést, a könnyebb beilleszkedést.

Pataky Attila és az ufonauták

Pataky Attila az Edda frontembere sokszor elmesélte már, hogy 12 éves volt, amikor a gömbvillám belecsapott a mellette álló jegenyefába. Nem sokkal később megkeresték őt az ufonauták. Azt hitte, mentem szörnyethal, mert nem tudta, jó vagy rossz szándékkal közelednek. A rocker szerint az ufók külseje valóban olyan, amilyennek ábrázolni szokták őket. Bőrük szürkés, fejük pedig nyújtott. Rendszerint különböző fénylények is elkísérik őket, akiknek nincs testük. A rocker a földönkívüliek űrbázisát is megjárta már, ahol kísérleteket végeztek rajta, de nem bántották. Pataky elmondása szerint a lények nem beszélnek, hanem telepatikusan kommunikálnak egymással.

Dogossy Katalin